0
Košarica
0,00 €
  • Domov
  • / Blog
  • / Deset pravil, ki jih morate vedeti o moment ključu

Deset pravil, ki jih morate vedeti o moment ključu

Objavljeno: 19.09.2023

Deset pravil, ki jih morate vedeti o moment ključu

Moment ključi so prisotni v različnih industrijskih procesih, servisih vozil in celo v domovih, kjer je potrebno vijačenje na točno določeno silo (moment). Ne glede na njihovo široko uporabo, pa še vedno prihaja do napak pri uporabi.

Tukaj izpostavljamo osnovnih deset pravil, ki jih je treba upoštevati.

1. Shranjevanje moment ključa

Če ključ vsakodnevno uporabljate, ga po uporabi ni potrebno razbremeniti. Pri shranjevanju moment ključa za daljše časovno obdobje pa je priporočljivo, da ga uporabnik nastavi na najmanjšo vrednost na skali in s tem razbremeni vzmet.

Če je vzmet dlje časa obremenjena, lahko le ta izgubi svojo prožnost in to privede do netočnosti. Po drugi strani pa lahko z nastavitvijo ključa na prenizko vrednost na skali povzročite, da se komponente znotraj ključa prosto gibljejo. To lahko pri ponovni obremenitvi povzroči nepravilno naleganje komponent ključa, kar vpliva na točnost. V vsakem primeru je bolje, da je vzmet vsaj malo prednapeta.

2. Za točno zategovanje zadostuje en klik

Uporabniki pogosto večkrat pritisnejo na moment ključ, ne da bi se zavedali, da s tem povzročijo dodaten navor na vijaku. Silo na ključ dodajamo enakomerno in tekoče do prvega klika.

3. Moment ključ uporabljate tudi za odvijanje.

Številni moment ključi delujejo le v smeri urinega kazalca. Zato mora uporabnik vedno preveriti ustreznost ključa, če ga želi uporabiti za levo privijanje. V vsakem primeru se lahko ključ uporablja izključno do maksimalnega predpisanega momenta ključa.

4. Pretvorba med enotami

Pretvarjanje med različnimi merskimi enotami je lahko težavno. Za uporabnikom prijazno izračunavanje enot, lahko uporabite aplikacijo podjetja Norbar, ki je na voljo za sisteme IOS in Android. Kalkulator je na voljo tudi na spletni strani www.norbar.com.

5. Prilagodite moment ključ

Proizvajalci opreme vedno zagotovijo podatek o zahtevanem momentu in postopku privijanja za posamezne vijačne spoje. Pri nastavljanju in uporabi moment ključa je potrebno zagotoviti, da so te zahteve izpolnjene. Ključ vedno nastavljate iz manjše na večjo vrednost. S tem zagotovite natančno nastavitev.

6. Za natančne rezultate uporabite označeno mesto obremenitve

Točnost večine moment ključev je odvisna od točke prijemališča sile (položaj roke na ročaju), zato imajo označeno točko prijemališča na ročaju. Žal veliko uporabnikov tega ne upošteva. Prav tako je pomembno, da se točka prijemališča sile upošteva tudi pri umerjanju moment ključa.

7. Uporaba moment ključev za odvijanje

Moment ključ je merilno orodje in za to ni primerno za odvijanje vijačnih spojev. Za odvijanje se lahko uporabi ključe, ki delujejo obojestransko (L/D), ob upoštevanju maksimalnega momenta za katerega je konstruiran ključ. Če presežete maksimalen moment ključa, lahko vplivate na točnost ključa, oziroma boste le tega poškodovali. Če ste v dvomih, uporabite drugo orodje za odvijanje vijakov.

8. Dodajanje podaljška ročici momentnega ključa

Uporabniki ne smejo na ročaj moment ključa nikoli dodajati cevi ali kakršne koli druge vrste podaljškov. Podaljšano prijemališče sile spremeni razmerje ročic, povzroči napačno meritev in lahko resno poškoduje orodje. Izjema so ključi Dremometer Gedore!

9. Zaklepanje

Med uporabo lahko nehote spremenite nastavitev ključa. Zato so moment ključi opremljeni z zaklepom. Zaklep vedno uporabite pred uporabo ključa in s tem preprečite neželeno spremembo nastavitve.

10. Namestitev odprtih viličnih nastavkov

Specialne nastavke, kot so odprti viličasti ključ, podaljšani ključi in podobni, lahko namestite na moment ključ. Upoštevati je potrebno spremembo ročic prijemališča in ustrezno prilagoditi nastavitev momenta na ključu. Za izračun momenta pri nastavljanju lahko uporabite aplikacijo Norbar za IOS in Android.

Upoštevanje teh nasvetov vam bo kot uporabniku omogočilo, da boste bolje izkoristili svoje orodje, ključi pa bodo ostali točni dlje časa. Nasveti so preprosti, vendar se izvajanje osnovnih pravil pogosto ne upošteva, kar privede do napak.

Upamo, da vam bodo ti nasveti koristili in jih boste s pridom uporabili. S tem boste zagotovili natančne rezultate in varnost pri delu.