0
Košarica
0,00 €
  • Domov
  • / Blog
  • / Orodja na električni pogon za industrijo, obrt in gradbeništvo

Orodja na električni pogon za industrijo, obrt in gradbeništvo

Objavljeno: 15.09.2023

Orodja na električni, pnevmatski in hidravlični pogon za industrijo, obrt in gradbeništvo

Profesionalni uporabnik zahteva zanesljivo, varno in zmogljivo orodje. Ob izredno široki ponudbi na trgu je pogosto težko izbrati ustrezno orodje. Pri nakupu profesionalnega orodja naj vas vodi uporabnost, zanesljivost, varnost, prijaznost do uporabnika ter okolja, kvaliteten servis in nenazadnje cena.

Orodja za profesionalno rabo se od orodij za široko potrošnjo razlikujejo po svoji namembnosti, saj so večinoma prilagojena za točno določen namen (npr. pnevmatski vijačniki, električni brusilniki, baterijski multiplikatorji za manipulacijo ventilov, …), kar zahteva namensko oblikovanje in tehnične lastnosti orodij (orodja za eksplozivno nevarna območja kot so rudniki, skladišča goriv,…).

Proizvajalci pri izdelavi profesionalnih orodij uporabljajo posebne materiale za ohišja (alu-magnezijeve zlitine) in sestavne dele strojev (sintrani zobniki, kvalitetnejši ležaji), kar omogoča lažjo in kompaktnejšo konstrukcijo, zagotavlja boljše hlajenje in daljšo življenjsko dobo orodja.

Konstrukcijske rešitve uporabljene pri profesionalnih strojih omogočajo enostavno servisiranje in recikliranje sestavnih delov na koncu življenjske dobe

Profesionalna orodja morajo izpolnjevati naslednje zahteve:

  • namenjena so za točno določen namen,
  • predvidena za dolgotrajno uporabo,
  • ergonomsko oblikovana,
  • robustna konstrukcija,
  • dušenje hrupa in vibracij,
  • enostavna za popravila,
  • primerna za recikliranje.

Kot sem omenil v začetku prispevka, so profesionalna orodja namenjena točno določeni operaciji, kot na primer: rušilno kladivo, električni multiplikator.

Praviloma orodja ločimo po namenu uporabe in po vrsti pogona. Za pogon orodij se večinoma uporabljajo motorji z vrtilnim (elektromotorji) ali premočrtnim gibanjem (pnevmatski in hidravlični), ki za pogon uporabljajo električno energijo, komprimiran zrak ali hidravlični fluid.

Za pogon elektromotorjev uporabljamo enofazni ali trifazni izmenični (AC - alternating current) električni tok iz električnega omrežja, oziroma enosmerni (DC - direct current) električni tok iz akumulatorjev oziroma baterij. Prednost elektromotorjev je visok izkoristek in konstanten vrtilni moment v celotnem območju vrtljajev. Regulacija vrtljajev in moči se lahko vrši s frekvenčnimi regulatorji (AC), krmilniki, regulacijo napetosti (DC), modulatorji in ostalo močnostno elektroniko, ki je vgrajena v orodju. Elektronika poleg regulacije omogoča počasen (mehak) zagon stroja, konstantno vrtilno hitrost (tahogeneratorji), izklop ob preobremenitvi, zaščito baterij pred preglobokim izpraznjenem in druge funkcionalnosti.

Vrsta pogona in vir energije sta prilagojena namenu in predvideni uporabi orodja.

Orodja z električnim motorjem

V to skupino spadajo ročna električna orodja kot so vrtalniki, vijačniki, brusilke, žage, kladiva, škarje, … Za njihovo delovanje potrebujemo vir električne energije iz električnega omrežja ali baterij.

• Akumulatorski in baterijski pogon se uporablja za orodja, ki so namenjena za krajše in manjše obremenitve pri montažnih delih, oziroma na področjih, kjer ni delujočega električnega omrežja. V tej skupini najdemo vrtalnike, vijačnike, brusilke, kladiva, žage, svetilke in drugo. Profesionalni stroji so za večjo avtonomnost opremljeni z dvema Li-Ion baterijama. Moderne Li-Ion HD celice z visoko gostoto energije omogočajo dolgotrajno delo, imajo zelo majhno samopraznjenje, so brez spominskega efekta in v primerjavi z Ni-Cd in Ni-MH baterijami veliko manj občutljive na nizke temperature in obremenjujoče za okolje (kadmij).

Slika Karakteristike Li-ION HD baterij

Kljub vsem dobrim lastnostim imajo tudi Li-Ion baterije šibko točko, saj so izredno občutljive na pregloboko izpraznjenje, zato so boljša orodja opremljena z elektronsko zaščito, ki orodje ob izpraznjeni bateriji izključi. Moderni inverterski polnilci z regulacijsko elektroniko in prisilnim hlajenjem omogočajo izredno kratke polnilne čase 15-30 minut. Na trgu so že na voljo baterije z napetostjo 36V in kapaciteto 6,0 Ah, kar seveda zagotavlja izredno veliko avtonomnost, a na drugi strani orodje samo zelo podraži (baterije predstavljajo levji delež cene orodja). Če orodje uporabljate na lokaciji z električnim omrežjem, kjer lahko baterijo napolnite v 30 min, je bolj smiseln nakup baterij z manjšo kapaciteto, ob tem prihranite in v rokah držite tudi do kilogram lažje orodje.

Zaradi vseh pozitivnih lastnosti so orodja na baterijski pogon marsikje že izpodrinila klasična električna orodja

Slika 1 Metabo baterijski paketi Li-ION HD

• Orodja z napajanjem iz električnega omrežja. V to skupini najdemo orodja za daljšo uporabo in srednje obremenitve, kot so vrtalniki, kotne brusilke, žage, kladiva, vijačniki … Orodja so opremljena z različnimi elektronskimi sistemi, ki nam omogočajo počasen zagon, izbiro vrtljajev, konstantno vrtilno hitrost, izklopni moment, zaščito pred preobremenitvijo, spremembo smeri vrtenja in še mnogo drugih funkcij, ki se zahtevajo od posameznega orodja. Pri orodjih (kotne brusilke, elektropnevmatska kladiva), namenjenih za uporabo v agresivni atmosferi (prah, leteči delci), so sestavni deli motorja dodatno zaščiteni (navitje rotorja zalito z epoksi smolo, usmerjevalniki zračnega toka skozi motor), kar zagotavlja nižje obratovalne stroške in daljšo življenjsko dobo stroja. Elektromotorji s komutatorjem in grafitnimi ščetkami imajo v grafitne ščetke vgrajeno zaščito, ki ščetke ob izrabljenosti samodejno izklopi.

Baterijska orodja

Za montažo, servisiranje in podobno se vedno pogosteje uporabljajo baterijska orodja. So priročna in enostavna za uporabo, lahko jih uporabljamo na področjih brez električnega omrežja.

Orodja z baterijskim napajanjem so predvidoma namenjena za delo na terenu, kjer ni električnega omrežja in ni potrebe po dolgotrajni uporabi. Baterijska orodja so zelo primerna za montažo in vijačenje, za delo na višini oziroma v vlažnih in prašnih okoljih (IP 54 zaščita).

Slika Metabo baterijski vrtalnik z brezkrtačnim DC BL motorjem

Baterijska orodja za pogon uporabljajo enosmerne DC ali DC-BL (direct current - brushless) brezkrtačne električne motorje v kombinaciji z elektronskim stikalom. Ta kombinacija omogoča počasen zagon motorja, enostavno izbiro želenih vrtljajev, konstanten navor, vrtenje levo in desno, hitro zaustavitev in izredno visok izkoristek energije akumulatorja. Brezkrtačni DC-BL elektro motorji so zelo kompaktnih mer, z visokim izkoristkom in praktično ne potrebujejo vzdrževanja.

Moderna orodja za vir energije uporabljajo Li-Ion HD baterije, ki jih v primerjavi s klasičnimi Li-Ion baterijami odlikuje izredno visoka gostota energije, daljša življenjska doba. Baterije Li-ION HD imajo vgrajeno elektronsko regulacijo, ki nadzira polnilne parametre za vsak člen posebej, kratkostično zaščito in zaščito pred preglobokim izpraznjenjem baterij, saj v nasprotnem primeru le-to uničimo. Z uporabo modernih inverterskih, prisilno hlajenih mikroprocesorsko krmiljenih polnilcev, dosegamo izredno kratke čase polnjenja: 80 odstotkov v 15 minutah, 100 odstotkov v 30 minutah.

Slika 2. Plarad baterijski multiplikator

Poleg klasičnih baterijskih orodij je na trgu na voljo vedno več specialnih orodij z baterijskim pogonom, primernih za delo na težko dostopnih mestih, kot na primer baterijski multiplikatorji momenta za kontrolirano zategovanje vijačnih zvez.

Električna orodja z napajanjem iz omrežja

Klasična električna orodja imajo skupne značilnosti z baterijskimi orodij. Namenjena so dolgotrajnejši in zahtevnejši uporabi v delavnici ali na terenu. Za terensko delo kot vir energije uporabljamo agregate (dizel, bencin). Na oko se od baterijskih orodij ločijo po napajalnem kablu, ki naj bo gumijast (mehak pozimi) in dovolj dolg za prijetno delo na lestvi (min 2,5 m). Ročna orodja imajo večinoma vgrajen enofazni univerzalni komutatorski elektromotor kompaktnih dimenzij s spremenljivo pozicijo ščetk (90°) za enak navor pri vrtenju levo / desno. Stikala vsebujejo celotno krmilno elektroniko, ki omogoča počasen zagon, regulacijo hitrosti, konstantno hitrost, izklop ob doseženem navoru/toku in zaščito pred preobremenitvijo. Obvezna je uporaba grafitnih ščetk s samodejnim izklopom ob izrabljenosti.

V orodja, namenjena dolgotrajnejši uporabi (krožne žage, rezalniki navojev ...), se vgrajujejo eno- ali trifazni asinhronski motorji, ki so v primerjavi s univerzalnimi težji a veliko tišji, z boljšim izkoristkom in z manj vzdrževanja. Regulacijo vrtljajev vršimo s frekvenčnimi regulatorji in krmilniki.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu profesionalnih električnih orodji

Pri nakupu profesionalnega orodja naj ne bo glavno vodilo cena in lep atraktiven videz!

Ko se odločamo za nakup klasičnega baterijskega ali električnega vrtalnika/vijačnika, upoštevajmo naslednje zahteve:

  • samozatezna vpenjalna glava s sistemom raglje, kaljenimi čeljustmi, vodilnim obročem in vpenjalnim območjem 0-13 mm,
  • možnost hitrega snemanja glave in vpenjanje vijačnih vložkov 1/4'' v vreteno,
  • uporaba nastavka za kotno vrtanje in vijačenje,
  • samodejna blokada vretena za hitro enoročno zamenjavo svedra,
  • varnostna zdrsna sklopka za zaščito pri zatikanju svedra,
  • stikalo z brezstopenjsko regulacijo vrtljajev,
  • preklopnik smeri vrtenja levo / desno,
  • brezkrtačni motor, oziroma samodejen izklop izrabljenih grafitnih ščetk ,
  • vsaj dve mehanski prestavi,
  • menjalnik z sintranimi ali jeklenimi zobniki
  • ohišje mehanskega prenosa iz lahke zlitine (Al-Mg),
  • dušenje vibracij in dodaten ročaj,
  • omejevalnik globine vrtanja,
  • gumiran ročaj in stikalo,
  • minimalno 2,5 m dolg gumijast napajalni kabel,
  • zagotovljen kvaliteten pooblaščen servis.

Pri baterijski izvedbi upoštevajte še:

  • dve Li-ION HD bateriji v kompletu - kapaciteto baterij izberite glede na namen in mesto uporabe,
  • zaščita pred preglobokim izpraznjenem baterij,
  • indikator stanja baterije,
  • mikroprocesorsko krmiljen inverterski hitri polnilec s kratkim polnilnim časom in funkcijo vzdrževalnega polnjenja baterij.

Profesionalna orodja so namenjena za uporabo v industriji in obrti. Načrtovana in oblikovana so za dolgotrajno uporabo in delo v najtežjih pogojih. Zaradi dolgotrajne uporabe so orodja ergonomsko oblikovana, vgrajeni so sistemi za dušenje hrupa in vibracij, uporabljeni so materiali najvišje kakovosti, vse za čim večjo učinkovitost in zaščito uporabnika ter okolja.

Pri izbiri profesionalnih orodij in strojev naj cena ne bo prva izbira. Nihče si ne želi kupiti mačka v žaklju, zato podrobno preglejte ponudbo na trgu, preverite, da vam bo funkcionalnost orodja kar najbolj ustrezala, zahtevajte praktično predstavitev orodja in preverite kvaliteto najbližjega pooblaščenega servisa. Za razliko od večine orodij, namenjenih za domačo uporabo, se profesionalna orodja popravljajo. Kvaliteten in hiter servis je ena od ključnih postavk, ki odloča o zadovoljstvu uporabnika tekom življenjske dobe profesionalnega orodja.

Naj velja rek: »Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval«