0
Košarica
0,00 €
  • Domov
  • / Blog
  • / Orodja na pnevmatski in hidravlični pogon za industrijo in gradbeništvo

Orodja na pnevmatski in hidravlični pogon za industrijo in gradbeništvo

Objavljeno: 16.09.2023

Orodja na pnevmatski pogon

Orodja na pnevmatski pogon odlikuje nizka teža, visoka gostota energije komprimiranega zraka in možnost dolgotrajne uporabe. Uporabljamo jih lahko v delavnicah (brusilniki, vrtalniki, vijačniki), v gradbeništvu (pnevmatska kladiva), pri izdelavi ostrešij (pnevmatski zabijalniki) in drugih področjih. Kot vir energije lahko uporabljamo  ompresorje (električni, dizel, bencinski) ali kartuše s stisnjenim zrakom oziroma posebnimi mešanicami plinov. Priprava komprimiranega zraka je draga in zahtevna, saj poleg kompresorja potrebujemo tlačno posodo (rezervoar) z varnostnim ventilom, sušilec, ki iz stisnjenega zraka odstrani vlago, regulator tlaka, ki zagotovi ustrezen tlak za pogon orodij (6-10 bar) in naoljevalec, ki v sistem dovaja oljno meglo, potrebno za mazanje premikajočih se delov v pnevmatskih motorjih. Za pogon orodji uporabljamo motorje z rotacijskim (lamelni) ali premočrtnim gibanjem (pnevmatski valji).

Regulacijo vrtljajev oziroma hitrost hoda vršimo z dušilkami pretoka. Pri delovanju pnevmatskih motorjev med izpuhom nastaja velik hrup, ki ga je potrebno primerno dušiti. Osnovno dušenje je izvedeno s sintranim dušilcem, ki je privit na izpuh motorja, moderne in učinkovitejše rešitve pa uporabljajo dodatno zaščitno cev, v katero je speljan povratni vod odvečnega zraka, kar omogoča izredno dobro dušenje hrupa in manj prepiha na delovnem mestu. Najbolj pogosto uporabljana pnevmatska orodja so pnevmatski udarni vijačniki, ki lahko dosegajo zelo visoke momente. V profesionalnih vijačnikih za montažna dela (vijačenje konstrukcij, vulkanizerske delavnice ...) se  porabljajo orodja s Twin hammer udarnim kladivom, ki ob majhnih dimenzijah zagotavlja visoke momente. Ohišja modernih vijačnikov so izdelana iz izredno lahkih in trdnih kompozitnih materialov, moment vijačenja je stopenjsko nastavljiv in višji pri vrtenju v levo, saj za odvijačenje oksidiranih vijakov potrebujemo večjo silo. Najmočnejši ½'' vijačniki dosegajo do 1690 Nm momenta, izpuh imajo izveden skozi ročaj preko dodatne zaščitne cevi, kar preprečuje piš in dviganje prahu na mestu vijačenja (prah zavornih oblog …). Ročaji profesionalnih pnevmatskih orodij so gumirani oziroma zaščiteni s toplotno izolacijo, saj pretok zraka skozi ročaj le-tega močno ohladi.


Orodja na hidravlični pogon

Orodja na hidravlični pogon uporabljamo povsod, kjer potrebujemo visoke sile. Odlikuje jih izredno dobro razmerje sila / velikost in so primerna za dolgotrajno uporabo v zahtevnih okoljih, kot na primer gradbeni in rudniški stroji, kmetijska mehanizacija, strojegradnja, hidravlična dvigala in drugo. Orodja na hidravlični pogon za pogon uporabljajo hidravlični fluid (olje, voda), preko katerega prenašamo energijo. Osnovni hidravlični sistem je sestavljen iz rezervoarja, filtra, hidravlične črpalke, varnostnega ventila (tlaki do 1200 bar), krmilnika, cevovoda in hidravličnega motorja. Ker gre za zaprt sistem, je izredno odporen na vplive okolja. Za pogon hidravličnega sistema uporabljamo zobniške, batne, krilne, vijačne in druge hidravlične črpalke, ki za pogon uporabljajo električni, bencinski, dizelski ali pnevmatski motor. Hidravlični fluid do motorja transportiramo po hidravličnem cevovodu, ki je lahko enocevni (enostransko delujoč hidravlični valj) ali dvocevni (dvostransko delujoč hidravlični valj). Za pogon orodji uporabljamo motorje z rotacijskim gibanjem (zobniški, krilni ...) ali premočrtnim gibanjem (hidravlični valji).

Regulacijo in krmiljenje vršimo z dušenjem pretoka, regulacijo tlaka, iztisnine in krmilniki poti. Orodja, opremljena s hidravličnimi motorji, odlikuje izredno velika moč, kompaktna oblika in robustnost. V strojegradnji hidravlične sisteme najdemo skoraj na vsakem obdelovalnem stroju (vpenjala, podajalni mehanizmi, motorji). Pri vsakodnevnem delu uporabljamo hidravlična dvigala, viličarje, razne transporterje in specialna hidravlična orodja. Pri montaži raznih konstrukcij lahko za zategovanje vijačnih zvez uporabljamo hidravlične ključe, ki omogočajo točno, enostavno, hitro ter stroškovno učinkovito delo. Z regulacijo tlaka lahko enostavno nastavimo zatezni moment posameznega vijaka, z regulacijo količine iztisnine črpalke nadzorujemo hitrost zategovanja. Zategovanje poteka z linearnim naraščanjem momenta do nastavljene vrednosti, brez udarcev, vibracij in hrupa. Sistem omogoča veliko ponovljivost momenta in delo z eno črpalko in več vijačniki hkrati (križno zategovanje). Profesionalna orodja so namenjena za uporabo v industriji in obrti. Konstruirana in oblikovana so za dolgotrajno uporabo in delo v najtežjih pogojih. Zaradi dolgotrajne uporabe so orodja ergonomsko oblikovana, vgrajeni so sistemi za dušenje hrupa in vibracij, uporabljeni so materiali najvišje kakovosti vse za čim večjo učinkovitost in zaščito okolja ter uporabnika.

Pri izbiri profesionalnih orodij in strojev naj cena ne bo prva izbira. Nihče si ne želi kupiti mačka v žaklju, zato podrobno preglejte ponudbo na trgu, preverite, da vam bo funkcionalnost orodja kar najbolj ustrezala, zahtevajte praktično predstavitev orodja in preverite kvaliteto naj bližjega pooblaščenega servisa. Za razliko od večine orodij, namenjenih za domačo uporabo, se profesionalna orodja popravljajo. Kvaliteten in hiter servis je ena od ključnih postavk, ki odloča o zadovoljstvu uporabnika tekom življenjske dobe profesionalnega orodja.

Naj velja rek: Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval.