0
Košarica
0,00 €
  • Domov
  • / Blog
  • / Stroji za vrtanje in vrezovanje navojev

Stroji za vrtanje in vrezovanje navojev

Objavljeno: 10.09.2023

Osnovni strojniški gradnik razstavljivih spojev je vijačna zveza. Navoje lahko izdelujemo na več načinov. Lahko jih vrezujemo ročno ali strojno, jih valjamo, stružimo, rezkamo, … Način izdelave izbiramo glede na velikost serij, tip obdelovanca in zahtevnost navoja. Najpogostejši postopek izdelave navojev je z uporabo navojnih svedrov in čeljusti, kar zagotavlja veliko točnost, ponovljivost, enostavno izdelavo in nizko ceno.

V preteklosti je bilo vrezovanje navojev dokaj zamuden postopek, saj je bilo postopek rezanja izvesti v treh prehodih, da smo dobili končni izdelek ustrezne kvalitete. Velik prihranek pri času in denarju predstavlja uporaba strojnih navojnih svedrov, ki navoj vrežejo v enem samem prehodu.

Za strojno vrezovanje navojev lahko uporabljamo klasične stebrne ali radialne vrtalne stroje, CNC obdelovalne centre ter druga namenska orodja. Produktivnost in cena vrezanega navoja sta premo sorazmerno povezana z velikostjo ter pozicijo navoja in obdelovanca.

V podjetju Volumec so se zaradi optimizacije lastne proizvodnje odločili za razvoj strojev za vrezovanje navojev, opremljenih s prostorsko uravnoteženo pregibno roko.

Volumec Joytap stroji za vrezovanje navojev, omogočajo vrezovanje od M3 do M36. V vseh oseh nastavljiva glava omogoča vrezovanje navojev pod različnimi koti. Plinski blažilniki ter zglobi s krogličnimi ležaji, omogočajo uravnoteženo in tekoče gibanje po prostoru, z dosegom do 1900mm od točke vpetja. Stroji so opremljeni z brez krtačnimi servo motorji in krmilnikom, ki omogoča brezstopenjsko nastavitev vrtljajev in zagotavlja konstantno rezalno hitrost brez zaganjanja. Možnost izbire manjše hitrosti pri iz vitju svedra, omogoča zaščito pred zatikanjem odrezkov in poškodbo obdelovanca. Opremljeni so lahko s senzorjem globine, ki olajša delo pri vrezovanju navojnih vložkov v mehkejše materiale in mazalnim sistemom na oljno meglo. Za vpenjanje navojnih svedrov uporabljajo hitro vpenjalne glave z varnostno sklopko, ki je v pomoč pri vrezovanju navojev v slepe izvrtine, oziroma zatikanju svedra. Stroj se lahko montira na obstoječe delovne mize, vozičke, magnetna prijemala, kar še dodatno poveča njegovo uporabnost. Celotna zasnova stroja zagotavlja izredno dolgo življenjsko dobo, tiho delovanje brez vibracij, vrezovanje navojev brez zaganjanja, ob minimalnem vzdrževanju. Vrezovanje navojev postane otročje lahko.

Stroj za vrtanje in vrezovanje navojev DRILLTRONIC vrtanje 1-16mm, M3 - M20

Drilltronic je edinstven stroj opremljen s pregibno roko, ki omogoča vrtanje in vrezovanje navojev. Pregibna roka omogoča veliko delovno površino in prilagodljivost. Toga konstrukcija roke ter elektro-pnevmatska blokada položaja roke, omogoča točnost +/- 0,2mm, med delom. Brez krtačni BL, servo motor s krmilnikom ima možnost brezstopenjske regulacije vrtljajev, ima izredno tih tek in dolgo življenjsko dobo, brez vzdrževanja. Stroj je serijsko opremljen s križnim laserjem za lažje pozicioniranje. Lahko pa ga nadgradimo z elektronskim koordinatnim sistemom VAPS, ki preko enostavnega vmesnika in LCD zaslona na dotik, omogoča nastavitev ali uvoz koordinat izvrtin in vrtljajev in je idealna rešitev za serijsko proizvodnjo, brez zamudnega nastavljanja točk, oziroma izdelave šablon. Globino izvrtin lahko nastavljamo s pomočjo elektronskega senzorja globine. Stroj je lahko opremljen z mazalnim sistemom na oljno meglo. Stroj se montira na delovno mizo opremljeno s T-utori za montažo različnih vpenjal.